Ensomhet og isolasjon kan føre til rusmisbruk blant skeive minoriteter

Maruwa Kerella Ibrahim , prosjektleder i Skeiv Verden, beskrev skeive, rusavhengige minoriteters situasjon på et RIO-seminar nylig.
Foto: Sunniva Tellesbø
– Selvmordstanker går igjen i vårt miljø. Skeive minoriteter med rusproblemer føler seg isolerte og ensomme, sier Maruwa Kerella Ibrahim, prosjektleder i Skeiv Verden.

Ibrahim var en av innlederne på et seminar nylig om rusavhengighet blant minoritetsbefolkningen. Seminaret ble arrangert av RIO – Rusmisbrukernes interesseorganisasjon. 

Ibrahim har en master of Science i vold-, konflikt- og utviklingsstudier fra SOAS University of London og en bachelor i Midtøsten-studier fra Universitetet i Oslo.

– Skeive minoriteter med rusavhengighet har større behov for selvmedisinering enn heterofile. De mangler nettverk og gruppetilhørighet. Ensomhet og isolasjon kan senke terskelen for å bli utsatt for rusmiljøer, sa Ibrahim.

Varierende kunnskaper om rus

Hun fortalte om et varierende kunnskapsnivå blant skeive med minoritetsbakgrunn:

– Informasjonen om rusmiddelbruk er for generell og utilgjengelig. Den må gjøres tilgjengelig på flere språk enn norsk og engelsk.

Skam og skyldfølelse fører til at mange isolerer seg og gjemmer seg bort. 

– “Det er flere skeive med minoritetsbakgrunn som sliter med selvmordstanker enn blant majoritetsbefolkningen.Det er flere som går med selvmordstanker blant skeive med rusproblemer blant minoritetsbefolkningen enn blant etnisk norske rusavhengige, sa hun videre. – Hvis mange er avhengige av deg i hjemlandet, har du et stort problem dersom du er rusavhengig og skeiv.

– Rus er kjempetabu

Ibrahim har selv innvandrerbakgrunn fra Eritrea.

– Det var utfordringer i forhold til rus i min familie, men dette var noe jeg ikke fikk lov til å snakke om til noen. Det er større tabu å snakke om rus i minoritetsbefolkningen enn i majoritetsbefolkningen. Også røyk og alkohol kan være ikke-temaer i minoritetsmiljøet.