Kaveh Rashidi er årets allmennlege

INNFLYTELSESRIK LEGE: Kaveh Rashidi har blant annet brukt sin legekunnskap til å slå ned på Carl I. Hagens innvandringskritiske uttalelser under koronapandemien.
Foto: Gitte Paulsbo
Kjendislegen Kaveh Rashidi hedres for sin tydelige stemme i offentligheten og bevisstgjøring av legeyrket.
842Shares

24. mai overrakte Hans-Christian Myklestul prisen til Rashidi.

Nominasjonen ble begrunnet slik av Den Norske Legeforening:

“Han er en tydelig stemme i offentligheten, og viser hvor viktig og spennende allmennlegens rolle er – rett og slett en prestisjeøkning og bevisstgjøring for yrket. Han kommuniserer og bruker det brede og forebyggende perspektivet til allmennleger gjennom TV, podkast og flere bestselgende bøker – inkludert en barnebok som forklarer kroppen til barn i 2022.”

Videre vektlegges at Rashidi er en god representant for legeyrket:

“Han har så vidt jeg vet ikke vunnet noen priser tidligere, og det er på høy tid at han får denne oppmerksomheten. Når man tenker “landets fastlege” i samfunnet, så føler jeg på mange måter Kaveh har tatt denne rollen nå og representerer yrket.”

Har skrevet bøker om kroppen

Tidligere i år utga Rashidi barneboka Hvorfor vokser det ikke hår på tunga? og 52 andre ting du lurer på om kroppen.

Dette er hans andre bok. I 2019 intervjuet Utrop Rashidi i forbindelse med hans første bokutgivelse “Manus om anus”.

Som tittelen indikerer handler boka om anus, en kroppsdel som er tabubelagt å prate om i noen miljøer. Samtidig er det mye viktig helseinformasjon man burde vite om anus. Dette er presentert i boka sammen med funfacts.

Overlege, forfatter, spaltist og samfunnsdebattant

Det er ikke bare ved å skrive bøker at Rashidi har brukt sin legekunnskap til å opplyse folk utenfor legekontoret.

I april skrev han en kronikk hvor han kritiserer norske apoteker for å selge produkter som lover langt mer enn de kan holde. Tidligere har han brukt sin medisinske kunnskap til å slå ned på utsagn som ga innvandrere skylden for koronasmitte.

I 2021 uttalte FrP-politiker Carl I. Hagen at innvandrere delvis har skylden for økt koronasmitte, blant annet fordi innvandring har ført til flere innbyggere og høyere befolkningstetthet.

Utsagnet fikk Rashidi til å reagere:

«Hei Carl I. Hagen Hvis vi først skal gi skyld til alvorlig syke mennesker liggende på sykehus: Føflekk-kreft er vanlig blant eldre nordmenn som soler seg mye i Spania. Du er vel skeptisk til sånne folk også, Carl? De er en kostnad og belastning på helsevesenet, så la dem bli i Spania, eller?», skrev Rashidi i et Facebook-innlegg.

Rashidi har ved flere anledninger hevet stemmen sin når han ser urettferdigheter. 26. mai reagerte han på at Teknisk Museum, og andre lignende lærings- og kulturtilbud har høye priser som ekskluderer mange lavinntektsfamilier priser.

– Dette er usosiale priser, og det gjelder en hel haug sunne aktiviteter for barn, der barna ikke har like muligheter, skrev Rashidi på sosiale medier.