«Tre gode grunner til å hate muslimer etter angrepet i Oslo», skrev Frida og viste det motsatte

AKTIVIST: Tegningene til Frida har blitt hyppig delt av folk som vil ta avstand fra rasisme, muslimhat og homohat.
Foto: Privat
«Vi må drepe muslimer og iranere» sa en mann i en video publisert på sosiale medier. På grunn av denne videoen turte ikke en familie med bakgrunn fra Iran å gjennomføre den planlagte turen til sentrum for å støtte Pride. Frida Marie Grande tok pennen fatt for å illustrere at muslimer ikke har noe å gjøre med lørdagens masseskyting.
3.2K+Shares

Hver gang det skjer et angrep, blir jeg redd for at gjerningspersonen er muslim, sier Frida Marie Grande til Utrop.

Hun synes det er problematisk at mange velger å legge skylden på helt vanlige uskyldige muslimer.

– Jeg er så lei meg for at handlingene til ett enkelt menneske, kan gå utover så mange andre. I helgen har jeg fått meldinger fra iranere som har fryktet å dra til sentrum for å støtte Pride, og bekymret for hvordan det blir å dra på jobb på mandag.

“Vi må drepe muslimer og iranere”.

En av meldingene er fra en mor som skriver at datteren hennes ikke ville være med på den planlagte turen til Oslo sentrum for å støtte de skeives kamp, fordi hun hadde sett en video hvor en mann sier “Vi må drepe muslimer og iranere”.

Mannen publiserte denne videoen etter at norske medier opplyste at mannen har bakgrunn fra Iran.

“Vi har stor respekt for kjærlighet. Vær så snill ikke hat oss.” skrev moren i en melding til Grande.

Grande, som er en tegne-aktivist på fritiden, bestemte seg for å gjøre noe med islamhatet.

Aktiv antirasist

Hennes tidligere tegninger har blitt delt overalt på sosiale medier. Hun har blant annet tegnet George Floyd og Benjamin Hermansen for å minne dem, samtidig som hun minner den norske befolkningen på at kampen mot rasisme langt ifra er ferdig.

Etter å ha fått flere bekymrede meldinger fra norsk-iranere, tok hun pennen fatt igjen. Med disse tegningene ønsker hun å slå ned på rasistiske og islamofobiske kommentarer som har kommet i etterkant av masseskytingen.

– Det skal ikke være sånn at en iraner må svare noe mer for seg enn det jeg må.

Grande la ut følgende bilderekke på Instagram-profilen sin, @frida.tegner. Instagram-innlegget har blitt hyppig delt det siste døgnet. Utrop har fått tillatelse til å dele bildene:

 

– Iranere og muslimer er ikke noe mer ansvarlig for det som skjedde i helgen enn det nordmenn er for det Breivik gjorde 22. juli

Flere, blant annet assisterende generalsekretær i Salam, Thee Yazan Al-Obaide, har kritisert medier for å fokusere på drapmannens kurdiske og muslimske bakgrunn.

Grande uttrykker forståelse for at journalister har i oppgave å beskrive hva som har skjedd, men sier at hun håper at journalister er bevisste over sitt ansvar.
De fleste får i hovedsak med seg overskrifter og det betyr at hvordan avisene vinkler sakene sine, er inntrykket vi sitter igjen med. Disse inntrykkene er med på å danne samfunnet vi lever i. Iranere og muslimer er ikke noe mer ansvarlig for det som skjedde i helgen enn det nordmenn er for det Breivik gjorde 22. juli.