– Uforberedt på å håndtere økende andel eldre innvandrere

Ensidig tilpasning er assimilering, ikke integrering, skriver OsloMet-professor Jonas Debesay i kronikk.
Foto: Skjermdump/oslomet.no
Oslo kommune bør vurdere hvilke tiltak som er nødvendige for å tilrettelegge for god eldreomsorg for minoritetsgruppene, mener OsloMet-professor.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Eldre med en migrantbakgrunn utgjør i dag cirka fem prosent av hele befolkningen over 70 år, og tallet vil øke til 25 prosent i 2060, skriver OsloMet-professor Jonas Debesay i Sykepleien.

– Oslo er kommunen med desidert flest eldre med migrantbakgrunn. Den har i dag fem ganger så mange over 60 år som Bergen, som har den nest høyeste andelen. Bydelene i Oslo sentrum og Søndre Nordstrand har henholdsvis 42 og 34 prosent eldre med migrantbakgrunn, og er blant bydelene med flest eldre av denne gruppen.

Han påpeker at helsetjenesten ikke er optimalt forberedt.

– I lys av integrering kan det diskuteres hva man skal legge i det for mennesker som har levd mesteparten av livet sitt og skal på institusjon, men felles boenheter er trolig bedre enn egne avdelinger for flere av dem med minoritetsbakgrunn. Eldre og pårørende ser nemlig ut til å være mest opptatt av besøk fra familien og ønsker heller opphold på institusjon i nærmiljøet.

Videre fremhever han behovet for at helsetjenestene tilpasser seg.

– Dette dreier seg om tillit til tjenestene og helsepersonellet. Spørsmålet er hvem som avgjør når og i hvilken grad du er integrert nok til å fortjene å bli kalt pasient fremfor innvandrer i helsetjenesten.