Kronprins Haakon hilser på Faiza (i midten) Fatima (.v.) og Sriha da han besøkte den terrorrammede moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Muslimer responderte på terrorangrepet med nestekjærlighet, men gesten er blitt overskygget av håndhilsesaken.

Al Noor-moskeen og Islamsk Råd Norge responderte helt fantastisk på terrorangrepet. De kondolerte ovenfor familien til terroristen, siden de mistet en datter – og mange muslimer viste solidaritet og medfølelse med broren til gjerningsmannen. Mange, inkludert kronprinsen, skrøt av måten moskeen og det muslimske samfunnets reagerte i en vanskelig og krevende tid.

Muslimers nestekjærlighet passer ikke inn i HRS’ agenda

Dette provoserte stiftelsen Human Rights Service (HRS) og mange muslimfiendtlige miljøer. Det er ikke lett for dem å svelge at islam og muslimer blir fremstilt i et positivt lys. Hege Storhaug beskyldte statsminister Erna Solberg for «kultursvik overfor nasjonen» fordi hun besøkte Islamic Culture Center (ICC)-moskeen, som ifølge Storhaug er en ekstremistmoske. Det var mange avsporinger og angrep fra muslimfiendtlige miljøer. Det ble tungt å svelge for dem at muslimer som helhet responderte på terrorangrepet med nestekjærlighet og forsoning. Det passer ikke i det narrativet de ønsker å framprovosere – en kulturkrig der Islam og muslimer er intolerante og den ultimate fienden.

Mer fokus på forsoningen, takk

Nå har alt dette blitt overskygget av et tilbakevendende tema: håndhilsing. I utgangspunktet mener jeg at om noen ønsker å la være å håndhilse på det motsatte kjønn av religiøse årsaker, skal det være rom for det i et mangfoldig samfunn. Likevel, muslimer må bruke mer av “Hikmah” (‘Visdom’) . Profeten (fvmh) forkynte religionen i skjul i flere år og flyktet til og med fra Mekka. Noen kan muligens tenke at det var feigt, men han brukte visdom.

Det er ikke lett for HRS å svelge at islam og muslimer blir fremstilt i et positivt lys

Når noen kommer på besøk for å vise sympati og støtte i en tung og vanskelig tid, og i den anledning rekker frem hånden for å hilse, så er det god skikk og høflighet å håndhilse tilbake. Islamsk lære setter også høflighet svært høyt. Jeg synes ikke kvinnene gjorde noe galt, og denne saken er egentlig blåst helt ut av proposjoner. Kronprinsen reagerte voksent, og til neste gang kan man kanskje ha kvinner som ikke synes det er galt å håndhilse eller orientere kronprinsen på forhånd.

Likevel: Vi må ikke glemme utgangspunktet. En høyreekstremist angrep en moske. Den ble avverget og moskeen/muslimer svarte med forsoning og nestekjærlighet. Mer fokus på det, takk!