Andam Aziz, fra Kurdisk Demokratisk Samfunnssenter, holder appell under en demonstrasjon foran Tyrkias ambassade, for å fordømme landets invasjon av Syria. (Foto: Brifkan Nishani)
NATOs generalsekretær tør ikke motsi organisasjonens nest største hær – det har ført til at kurdiske menneskelig er gått tapt.

Tyrkias militæroperasjon i Syria bryter med internasjonal rett. Ifølge Amnesty International har Tyrkia begått krigsforbrytelser under operasjonen som startet 9. oktober. Tyrkia i NATO har alltid vært annerledes enn andre NATO-land, og har sluppet unna med mye.

Tyrkia er ikke i fare

Jens Stoltenberg sier: «Den mest umiddelbare bekymringen er at IS-terrorister kan settes fri» og at Tyrkia skal vise tilbakeholdenhet. Tyrkia har på sin side lite å være bekymret over: Kurderne har i løpet av åtte år ikke løsnet et eneste skudd mot Tyrkia fra Syria. Selv om kurderne ikke er NATO-medlemmer, har de slåss lojalt mot IS i koalisjonen. Kurdere ofret 11.000 soldater i kampen mot IS mens Tyrkia sto på sidelinjen.

Verdier på spill

Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan har igjen truet Europa, slik han har gjort mange ganger før, denne gangen med å sende 3,6 millioner flyktninger til Europa. Dette for å destabilisere europeiske land. Tyrkia har rundt 50.000 jihadister under deres kommando, som angriper kurderne og destabiliserer regionen. Tyrkia er det landet som fengsler flest journalister, akademikere og opposisjonelle politikere. Tyrkias assimileringspolitikk og forfølgelse av kurdere blir ignorert av NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, fordi Tyrkia er militæralliansens nest største hær. Alt Tyrkia og Erdoğan står for i dag er det motsatte av europeiske verdier.

Du må heve stemmen, Stoltenberg!

Jens Stoltenberg, 780 IS-fanger har kommet seg fri etter Tyrkias invasjon. Over 400 sivile mennesker er drept og 400.000 drevet på flukt, ifølge SOHR (Syrian Observatory for Human Rights). Hvis du, Stoltenberg, ikke setter tydelige krav, og ikke tar ansvar nå, vil ditt livslange engasjement for kvinners rettigheter og demokratiske verdier få en ganske hul klang. Hvor lenge skal vi lukke våre øyne for Tyrkias brutalitet? Du sa selv etter 22. Juli: «Ondskapen kan drepe et menneske men aldri beseire et folk.» I dag har ondskapen drept flere hundre mennesker og du har latt dette passere uten å ta affære.

For veldig mange kurdere har du vært en helt, men de to siste årene er du plutselig blant av de mest mislikte blant kurderne.

Ondskapen har drept flere hundre mennesker og du har latt dette passere uten å ta affære

Hvorfor er det slik? Jo fordi vi mener at fraværet av handlinger fra din side, gjør det medskyldig i drap på kurdere. Du beskytter Tyrkia og legitimerer deres ulovlige invasjon – og derfor er vi mange som har mistet troen på deg.

Hvis menneskerettigheter, demokrati og stabilitet er viktig for deg, må du vise oss det:

Gå ut og fordøm Tyrkias invasjon, og krev at din nest største hær trekker seg ut av Nord-Syria!