Alt er duket for at EU får en enda mer inhuman asylpolitikk, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Firuz Kutal
Selve grunnsteinen i EUs flyktningpolitikk er å holde asylsøkere ute av EU, skriver Frankie Rød i dette innlegget.
386Shares

Nå er Norge i lockdown, og oppdateringer om vaksiner, hvordan være effektiv på hjemmekontor og hva som kan bli nye smitteverntiltak oversvømmer nyhetsbildet. Men som så ofte i krisetider har vi nok med vårt eget, og mens vi sitter midt inni en pandemi er de svakeste og mest sårbare i samfunnet helt glemt. 

EU holder løftet om å utestenge asylsøkere

Da Moria-leiren i Hellas brant ned, ble flyktningene flyttet til en ny leir, og siden har vi hørt veldig lite. Den nye leiren er en enda mer midlertidig løsning enn den forrige. Det deles ut mat kun en gang om dagen, og det er helt umulig å få vasket hender regelmessig eller holdt avstand, og leiren går ofte i lockdown på grunn av koronasmitte. I tillegg er det kaldt i Hellas nå, men flyktningene har lite klær, og dårlige telt. Det er helt inhumane forhold i leiren. 

EU var kanskje uforberedt på koronakrisa, men håndteringen av flyktningene er helt etter planen. Selve grunnsteinen i EUs flyktningpolitikk er å holde asylsøkere ute av EU. Alle asylsøkere som ønsker opphold i EU må søke opphold i det første EU-landet de kommer til, og ofte er det Hellas eller Italia. Til tross for at disse landene har mange andre store utfordringer blir de stående med hovedansvaret for flyktningkrisa. 

EU slipper unna med inhuman politikk

Når EUs asylpolitikk (Dublin-avtalen) skal oppdateres, kunne de valgt å endre på dette. I stedet ser det ut til at den største endringen blir at EU-land kan la være å ta imot flyktninger, og heller bistå med for eksempel utsendinger. Slik ligger EU an til å få en enda mer inhuman asylpolitikk. 

Slik ligger EU an til å få en enda mer inhuman asylpolitikk

Samtidig er resten av verden for opptatt med korona til at flyktningene får noe særlig mediedekning, og EU slipper unna med den inhumane politikken sin. 

Om koronakrisa er vanskelig for oss, så er den langt verre for mennesker på flukt. I krisetider burde vi stå sammen og hjelpe hverandre, ikke stenge dørene eller bygge murer. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.