Jeg ønsker denne måneden å sette fokus på skeive fra land der det ikke er like lett å være den du er, skriver artikkelforfatteren.
Foto: GCN
Det hjelper lite for skeive når EU deklarerer at de er en lhbt+-frihetssone der det skal være «trygt for alle». Vi krever handling, skriver Frankie Rød i dette innlegget. 
45Shares

Juni er Pride-month. Denne måneden skal vi feire skeive liv, og feire hvor langt vi har kommet, men også komme sammen og kjempe de kampene vi har igjen. Det er viktig å huske at dette er kamper som utkjempes hele året av skeive, ikke bare denne måneden. 

EUs lhbt+-frihetssone er symbolpolitikk

Jeg er så heldig å være født i Norge, og ønsker derfor denne måneden å sette fokus på skeive fra land der det ikke er like lett å være den du er. I Polen har det blitt opprettet homofrie soner, og i Ungarn brukte presidenten unntakstilstand på grunn av korona til å innskrenke transpersoners rettigheter. Skeive flyktninger blir plassert i land som Tyrkia, der homofile blir forfulgt, eller Libya, der det er forbudt å være homofil. I tillegg øker andelen hatkriminalitet mot skeive i mange europeiske byer. 

I stedet for å innføre sanksjoner eller tiltak vedtok EU-parlamentet i fjor at EU er en lhbt+-frihetssone. Dette er symbolpolitikk, som ikke hjelper skeive. 

Europas skeive fortjener handling

I verste fall kan slik politikk bidra til å gjøre det verre for skeive i Europa. Når anti-skeiv politikk blir møtt med mer overstyring, vil det ofte føre til at det blir enda mer anti-skeiv politikk. 

Vi skeive blir utsatt for trakassering, hat, blir nektet tilgang på helsehjelp, og våre rettigheter bli innskrenket, og da hjelper det ikke at politikere vedtar at her er det trygt for alle. 

Europas skeive fortjener å bli tatt seriøst, og vi fortjener handling. Vi fortjener ikke symbolpolitikk! 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.