I Polen finnes flere kjente mennesker med navnet Magdalena. Her polske Magdalena Frąckowiak, modell og smykkedesigner.
Foto: Please! Magazine
Babyverden og navneforsker Ivar Utne presenterer det nytestamentlige navnet Magdalena.
14Shares
Maren Eriksen
Latest posts by Maren Eriksen (see all)

Månedens navn
Den første dagen i hver måned introduserer Utrop et navn og forteller litt om hvor mange som bærer navnet og hvor det har sin opprinnelse.

Magdalena er et navn kjent fra Maria Magdalena i Det nye testamentet. Hun hadde det som tilnavn (ekstra beskrivende navn i tillegg til fornavnet). Navnet forteller at det var en kvinne fra byen Magdala. Bynavnet betyr stor eller tårn.

Bruk av navnet Magdalena i Norge og andre land

Mange varianter av navnet har vært brukt i Norge siden 1300-tallet, blant annet Malene og Mali. Den svenske formen Malin har vært mye brukt i Norge sent på 1900-tallet og på 2000-tallet. De mer opprinnelige formene Magdalena og Magdalene har vært uvanlige.

Magdalena var litt brukt rundt år 1900 og igjen sent på 1990-tallet og senere, med topp tidlig i 1980-årene.

Magdalena var litt brukt tidlig på 2000-tallet, med mellom 10 og 20 fødte i året. Etter 2017 har det ligget under 4 fødte i året.

Ved inngangen til 2021 var det 1684 med Magdalena som første eller eneste navn i Norge, og på 291. plass blant jente-/kvinnenavn i befolkningen i Norge.

I Polen er Magdalena mye brukt, og var på 36. plass i 2018 og 43. plass i 2019. I Norge har de fleste som heter Magdalena, polsk bakgrunn. Siden navnet er populært i Polen nå på 2000-tallet, kan noe av bruken til barn i Norge være i familier med polsk bakgrunn. I 2001 var Magdalena på 32. plass blant alle jenter/kvinner i befolkningen i Polen.

I USA har Magdalena vært blant de 1000 mest brukte jentenavnene de fleste årene mellom 1900 og 2017. Navnet var ikke på listen i 2018.

I England og Wales var Magdalena på 902. plass i 2018.

Derfor fungerer Magdalena godt nå

Magdalena blir brukt fordi det har tradisjon, fordi noen gjerne vil bruke opprinnelige former av navn, og fordi det har lyder som foreldre liker. Magdalena har bare stemte lyder, blant annet de populære stemte konsonantene m, l og n. Navn som begynner på Ma- har vært godt likt siden sent på 1900-tallet, som Marte, Malin og Maja.

Varianter av Magdalena

Jolene, Joline, Lena, Lene, Maddalena, Madel, Madeleine, Madelen, Madelene, Madeline, Madine, Madlen, Madli, Magda, Magdala, Magdalen, Magdalene, Magdalenka, Magdi, Magdicka, Magdina, Magdolna, Magli, Maila, Majca, Majda, Majdalena, Majdalenka, Malena, Malene, Mali, Malia, Malin, Maline

Slik uttales Magdalena

magg-da-LEE-na

Du kjenner Magdalena fra

Maria Magdalena fra Bibelen, modell Magdalena Graaf, fotballspiller Magdalena Eriksson, skiskytter Magdalena Forsberg, programleder Magdalena Kowalczyk

Kilder: Statistisk sentralbyrå (SSB) og navneforsker Ivar Utne

Denne teksten ble først publisert på babyverden.no sine sider om navn, og publiseres i Utrop etter avtale med redaktør i Babyverden, Maren Eriksen. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.