Tyrkias mafia-boss og rikskjendis, Sedat Peker, er blitt en hodepine for president Recep Tayyip Erdoğans parti AKP.
Foto: Wikipedia
En tidligere alliert av Tyrkias regjering blir en trussel for den samme regjeringen, men vinner folkets hjerter, skriver Sercan Leylek i dette innlegget.

Korrupsjon, fattigdom, pandemi, høy arbeidsledighet, vold i hjemmet. Hvert land har til en viss grad elementer av denne listen over utfordringer. I Tyrkia er dog det viktigste problemet mangelen på et fungerende juridisk system. Det er trolig roten til alle landets andre problemer også.

Sedat Peker nært knyttet til Erdogans parti

Å bruke sosiale medieplattformer som et juridisk redskap har blitt mer vanlig i det tyrkiske samfunnet. Enkelte siktede blir, på merkelig vis, løslatt etter en kort periode i varetekt. Journalister fra alternative medier kommer med nyheter om saken, og massene samles rundt en hashtag som krever rettferdighet. Til slutt arresterer påtalemyndigheten den mistenkte på nytt. Ulike varianter av dette anonyme eksemplet har gjentatt seg utallige ganger i Tyrkia. Det er tydelig at Tyrkia i stadig større grad sliter med rettsrelaterte spørsmål, og at opposisjonen ikke er de eneste ofrene for dette fenomenet.

Den tyrkiske gangsteren Sedat Peker er blitt en kjent tilhenger av president Recep Tayyip Erdoğans parti AKP, spesielt etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia i 2016, angivelig orkestrert av Gülen-bevegelsen. Å bryte den opprinnelige alliansen AKP hadde med gülenister har blitt så smertefullt at Erdoğan har åpnet for nye venner og nasjonalistiske grupper, som erstatning. Erdoğan har også opprettet en koalisjon med et av Tyrkias nasjonalistiske partier, MHP.

De siste seks årene har Sedat Peker gradvis stått nærmere Erdoğans parti, og han organiserte allerede i 2017 kampanjer for presidentvalget i 2018 der tusenvis av AKP-tilhengere samlet seg. Peker ba om støtte til Erdoğan i valgkampen, og han truet åpenbart motstandere i sine taler. Takket være Pekers innsats mottok han prisen for årets forretningsmann fra avisen Milliyet som er kjent som en regjeringsassosiert medieorganisasjon i Tyrkia.

Et kaldt gufs fra en tidligere alliert

Det er ingen tvil om at Sedat Peker var en nær partner av AKP. Imidlertid endret bildet seg dramatisk på grunn av hans nye YouTube-videoer sendt fra Dubai. Sedat Peker henvender seg til individene fra Erdoğans parti og andre mennesker som er i sirkelen. Han sier nå at han ble forrådt og hevder at han vil beseire fiendene sine med kamera og stativ.

Pekers videoer inneholder en rekke bekjennelser, og han fungerer også som informant. Han publiserte sin første video den 2. mai, og siden da er han blitt den mest omtalte mannen i Tyrkia på grunn av hans sjokkerende beskyldninger om partiets medlemmer. Nedenfor er noen av påstandene fra Sedat Peker:

  • Sønnen til tidligere statsminister Binali Yildirim sender narkotika fra Venezuela.
  • En stortingsrepresentant for Erdoğans parti, Tolga Agar, voldtok og myrdet en kvinnelig journalist.
  • Attentatet på journalisten Ugur Mumcu ble organisert av Mehmet Agar i 1993. (Han er far til Tolga Agar og tidligere justisminister og innenriksminister.)
  • SADAT International Defense Consultancy leverte våpen til Al-Nusra terrororganisasjonen i Syria.

Påstandene ovenfor er de mest alvorlige beskyldningene, og Sedat Peker forteller historier om de komplekse forholdene til ledende partifigurer. 

Folket vil ha juridisk gjennomgang

Parallelt skynder regjeringsmedlemmer seg med å svare på uttalelsene hans etter at en ny video er publisert på YouTube. Imidlertid er det mest aller mest interessante å observere samfunnets reaksjon. 

Sedat Peker har enda ikke rettet noen anklager mot president Erdoğan i sine videoer, men han sa for nylig at hans neste video vil bli viet til Erdoğan.

Sedat Peker er blitt den mest populære YouTuberen i Tyrkia med mer enn 80 millioner visninger på en måned. Han mottar mange støttende meldinger på sosiale medier, og folk sulter etter å høre hans nye tilståelser. Enda viktigere, meningsmålinger viser at omtrent 75 % av borgerne tror på beskyldningene hans.

Som resultat av disse videoene, forventer folk å få oppleve en juridisk etterforskning, men ingen tyrkiske statsadvokater har tatt initiativ så langt. Noen opposisjonsrepresentanter krevde opprettelse av en etterforskningskommisjon i parlamentet, men denne forespørselen har også blitt avslått med stemmer fra AKPs og MHPs representantet. Samtidig var etablerte medier helt stille de første ukene av Pekers videoer, men de har, innen regjeringens forhåndsdefinerte grenser, begynt å diskutere dette emnet de siste dagene.

Utradisjonell vending

Politiske kommentatorer hilser denne situasjonen velkommen som en mulighet til å oppdage AKP sin blackbox. Sedat Peker har enda ikke rettet noen anklager mot president Erdoğan i sine videoer, men han sa for nylig at hans neste video vil bli viet til Erdoğan.

Vi har vært vant til å se aktivister eller fagforeningsledere som søker rettferdighet via sosiale medier, men nå bruker en eks-pro-AKP-gangster den samme metoden for første gang i Tyrkia. Alle trenger et fungerende juridisk system. Uansett hvem de er. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.