20 år senere og 20 milliarder fattigere går Norge ut av Krigen i Afghanistan - vi skylder ikke USA å få etablere militærbaser i Norge, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Infomigrants
Vi trenger ikke nye amerikanske militærbaser i Norge, skriver Tore Nærland i dette innlegget.
280Shares

Norge gikk inn i Afghanistan i 2001 for å krige mot Taliban. Hva har man oppnådd der? Norge har brukt over 20 milliarder på krigen, og hva har man fått ut av det, og hvor mange sivile mennesker har blitt drept der? Det finnes troverdige kilder på at Norge har deltatt i å drepe flere hundre sivile i Afghanistan. Dette får vi høre lite om i Norge. 

Afghanistansutvalgets leder Bjørn Tore Godal har sagt at det Norge oppnådde ved å delta i krigen i Afghanistan var å tilfredsstille USA. I 2011 gikk Norge til krig i Libya etter henvendelse fra USA, utenriksminister Hillary Clinton, om hvorvidt Norge, Frankrike, Danmark og England kunne bombe Libya. Denne saken kom ikke opp i stortinget i 2011, og ble bare vedtatt av statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre, samt andre i regjeringen. Hva oppnådde man i Libya? Vel, de fikk tatt livet av Muammar al-Gaddafi, og i tillegg bombet Norge Libya med 600 bomber som tok livet av mange sivile, og gjorde flere funksjonshemmede. Dette ifølge mine kjenninger i Libya, som jeg traff i 2013. 

Det er fint å høre at det er fornuftige Høyre-folk i Norge

Nå har forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) foreslått at Norge skal ha nye amerikanske militærbaser i Norge, på Sola, Rygge, i Evenes og Ramsund. Jeg håper det nye stortinget vil gå imot dette og ikke følge USA i deres vanvittige krigføring som de fører verden over. 

Tidligere stortingsrepresentant Thore Vestby (H), sier på et møte i Grimstad den 9. august at man ikke kan vinne en krig. Begge sider taper uansett. Det er fint å høre at det er fornuftige Høyre-folk i Norge. Nå håper jeg at den nye regjeringen og stortinget vil bli mer selvstendige overfor USA. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.