EU har gjort lite for å bedre forholdene for flyktninger som ankommer de greske øyene, skriver artikkelforfatteren.
Foto: IOM
EU har gjort lite for å gi flyktninger i Europa et verdig liv, skriver Frankie Rød i dette innlegget. 

Det er litt over ett år siden brannen i Moria-leiren i Hellas, der tusenvis av flyktninger mistet sitt midlertidige hjem. Brannen var tragisk, men den kunne betydd en ny start for de mange tusen menneskene som bodde der. 

Ny leir – enda verre

Allerede før brannen var det helt forferdelige forhold i leiren. Den var beregnet på 3000 mennesker, men på det meste bodde det 19 000 mennesker der. 

Brannen kunne gitt en mulighet til å flytte mange av dem til tryggere steder på fastlandet, men i stedet valgte greske myndigheter å bygge en midlertidig leir til den gamle var gjenoppbygget, med enda verre forhold. 

En ny politikk for mennesker på flukt

EU la ikke til rette for å hjelpe Hellas, og var mer opptatt med å definere om veganske pølser kan regnes som pølse på det europeiske markedet. Midt i en global pandemi der landene kjempet om trygghet og avstand, var det eneste stedet barna i leiren kunne søke varme i brennende telt. 

EU la ikke til rette for å hjelpe Hellas

Solidariteten i Europa var stor da flere holdt demonstrasjoner, underskriftskampanjer og oppfordringer til storting og regjering med ordlyden «hent barna fra Moria nå». 

Likevel ble veldig lite gjort, fordi EUs politikk legger opp til at medlemmene i Schengen ikke trenger å ta ansvar i flyktningpolitikken. 

Det har gått ett år, og livet i Moria går sin vante gang, med mat- og vannrasjonering, kalde netter og stadig skumlere forhold, mens livene våre går videre upåvirket. Vi trenger en ny flyktningpolitikk, for flyktningene i Moria, for alle som drukner i Middelhavet, og for alle andre på flukt!

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.