Migranter opplever ofte helt umulige valg mellom å forbli i elendighet eller å reise fra alt du også har kjært, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Fair Planet
Blir du, er du fordømt Drar du, er du også fordømt. Det er flyktningers virkelighet, skriver Mahla Norouzi i dette innlegget.
80Shares

Det er alltid vondt å tenke på migrasjon. En av tingene som tvinger mennesker til å flykte er fravær av menneskerettigheter i landet de flykter fra. Det finnes ellers en rekke ulike grunner til at noen flykter. For mitt eget vedkommende var det religion. 

Alltid på flukt

Religionsfrihet finnes ikke i landet jeg kommer fra. Derfor ønsker jeg meg en verden som ikke setter grenser for mennesker og som ivaretar de internasjonale menneskerettighetene, slik at alle kan finne ro og oppleve velferd i livene sine. 

«Jorden er kun ett land og menneskeheten dets innbyggere», sier grunnleggeren av bahaireligionen, Bahá’u’lláh (1817-1892).

Bahaiene i Iran møter trakassering og trusler, vilkårlig internering uten juridisk beskyttelse og medieoppfordringer til hat. I tillegg nektes bahaiene forretningslisenser og derfor også et levebrød. De opplever også å nektes tilgang til høyere utdanning samt at eiendommene deres konfiskeres. Innvandring innebærer ofte å være langt fra familiens genuine kjærlighet. Man må forsøke å finne et land der ivaretakelse av menneskerettighetene gjør at man kan bo der. Denne prosessen er ikke lett, og følelsen av å være på flukt forsvinner aldri helt. Selv er jeg også bahai, nå i Norge. 

Umulige valg

Migrasjon skaper besynderlige historier om ekstremt modige mennesker. Mennesker som kanskje kunne velge å bli – kanskje oppleve forsøk på en slags ro. En uoppnåelig ro.  

Migrasjon skaper besynderlige historier om ekstremt modige mennesker

I stedet legger de mange kilo i kofferten, ser huset, gaten, kjærlighet og familie forsvinne. Kanskje for noen år, kanskje for alltid. Hvor langt vil de gå, de som krysser disse broene?

Immigrantene er modige helter. De kan kjempe mot for hva det skulle være. Velger du å immigrere, velger du å legge ut på en farlig reise for å få sjansen til en gang å bli «rolig og nostalgisk» i stedet for å bli der du er og være «urolig men sammen med sine kjære».

Og dette er den mest nådeløse avgjørelsen et menneske kan bli konfrontert med. Begge utfall ender med at du angrer.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.