Sex kan være et ganske sårbart tema. Er det trygt å være sårbar overfor hverandre? Dette er et viktig grunnlag for å ha det godt sammen, også seksuelt, skriver artikkelforfatteren.
Foto: AARP
Mange kvinner trenger å ha det godt sammen med partneren før de har sex, og mange menn trenger sex for å ha det godt sammen. Det kan gi utfordringer, skriver Nedre Romerike familievernkontor i dette innlegget. 
30Shares

Hei

Jeg er en gift mann på 43 år. Vi har tre barn i alderen 3-7 år. Jeg kjenner på stor frustrasjon for tiden, fordi min kone ikke lenger ønsker sex. Vi har vært gift i 10 år.

Hun skylder på hodepine, at hun er sliten, eller at barna kan høre oss. Dette var ikke noe problem i starten av vårt forhold. Da hadde vi god sex. Nå lurer jeg på hva som skjer. Hun vil ikke snakke om det, og hun blir irritert hver gang jeg tar opp temaet. Hva kan jeg gjøre? Jeg orker ikke ha det slik som dette særlig lenger.

Hilsen frustrert mann

Kjære frustrert mann

Du beskriver et tema som jeg tror mange kjenner seg igjen i. Flere enn du tror faktisk. Dette er ofte bestillingen inn til familievernkontoret. Det er et stort tema som ikke lar seg svare kort på, men jeg skal forsøke å forhåpentligvis gi deg noen tanker du kan jobbe videre med.

Seksualitet er mer enn bare samleie. Det handler blant annet om tilknytningen og kontakten du har med din kone. Du skriver ingenting om hvordan dere har det sammen ellers. Dere har tre barn i en aktiv alder, noe som jo kan gjøre dere begge ganske slitne. Hjelper dere hverandre med barna og husarbeidet? Kan dere snakke sammen om andre ting? Sex kan være et ganske sårbart tema. Er det trygt å være sårbar overfor hverandre? Dette er et viktig grunnlag for å ha det godt sammen, også seksuelt.

Som du skjønner er det mange spørsmål som kan være lurt å reflektere rundt. I tillegg til alt dette kan det også være fysiske utfordringer hos kona di som hindrer henne. Dette er også viktig å kartlegge. Hvor fortrolig er dere ovenfor hverandre. Kanskje har hun noen bekymringer knyttet til egen kropp og helse? 

Dersom hun ikke ønsker å sette dette temaet i fokus, men likevel kan snakke med deg om hvordan dere har det sammen, kan det være en god start. Du kan jo forsøke å spørre henne om hva hun er opptatt av akkurat nå? Er det noe som plager henne? Du kan starte med å snakke om helt andre «ufarlige» temaer, og sjekke ut hvor hun er. Veldig mange kvinner (ikke alle) trenger å ha det godt sammen som partnere før de har sex, og mange menn trenger nettopp sex for å ha det godt sammen. Der kan dere være ganske ulike. Det første dere trenger å gjøre, er å snakke sammen.

Sexlysten blir også lavere når man ikke har sex. Noen ganger må man jobbe frem lysten igjen. Alt dette er det mulig å utforske og finne ut av. Jeg vil anbefale at dere oppsøker hjelp for dette, dersom din kone ønsker det. 

Lykke til!

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.