Norsk-marokkansk motedesigner blir hyllet internasjonalt

Anwar Bougroug.
Interessen for mote, godt håndverk og design ligger i blodet til Anwar Bougroug (29). Nå er han nominert til prestisjetung pris, i konkurranse med andre unge talenter som anses å forandre og utvikle Afrika.

Klærne hans selges over hele verden. Den unge motedesigneren har blitt invitert til internasjonal motemesse i Paris, er omtalt av norsk og utenlandsk presse og ble nylig nominert til den prestisjetunge prisen Forbes Africa 30. april.

Anwar Bougroug befinner seg dermed blant 30 unge talenter som alle anses å forandre og utvikle Afrika. 

– Nåløyet er veldig trangt og folk i bransjen jobber hardt for å få tittelen, sier den norsk-marokkanske moteskaperen. Han gleder seg til å møte de andre nominerte i Botswana i desember.

Bougroug. Foto: Beste Zeybel

Familiedesign i Marokko

Anwar Bougroug er oppvokst i Oslo. Sommerferiene ble tilbrakt i Marokko hvor begge foreldrene hans kommer fra. Under Afrikas sol designet han og familien hans smykker og klær sammen med marokkanske skreddere og håndverkere. Kreasjonene ble brukt på eventer de var med på i løpet av ferien i foreldrenes hjemland. 

Bougorg. Foto: Ole Martin Halvorsen.

– Men vi tenkte også på å ha på oss ekstra kule ting på oss ved skolestart hjemme i Norge, smiler Bougroug.

Skreddersøm best

Hele familien var opptatt av design og estetikk. De lagde også ting til hjemmet.

Bougroug sier han vokste opp med en idé og forståelse av at alt kan lages fra bunnen av. Foreldrene innpodet barna med at det var bedre å eie noen få skreddersydde eller håndlagede ting enn mange masseproduserte i dårlig kvalitet. 

Anwar tok med seg lærdommen hjemmefra da han begynte på Esmod moteskole i Oslo.

Kjærlighet til faget

Etter studiene reiste han tilbake til foreldrenes hjemland. Der etablerte han merkevaren Bougroug. Alle klærne blir sydd av skreddere i Marokko med “lang erfaring og stor kjærlighet til faget sitt”

Bougroug. Foto: Keziah Quaruo.

– Merket mitt er en hyllest til de som lever av å skape ting som varer livet ut, sier Bougroug.

Han forteller at de i størst mulig grad forsøker å jobbe med stoffer og materialer som er blitt til overs eller som ikke lenger har noen verdi. Eller de tar dem ut av sin sammenheng og gir dem nytt liv, som for eksempel marokkanske brokadestoffer egentlig ment for møbler og interiør.

Norsk og marokkansk sømmelighet

Bougroug består av unisex-klær og accessoirer, blant annet skjorter, vesker og luer, som linker skandinavisk minimalisme med tradisjonelt marokkansk håndarbeid. Ifølge ham selv er dette en perfekt miks ettersom begge baserer seg mye på tildekkende plagg og mye lag-på-lag.

Bougroug. Foto: Mouad Abillat.

– En gjenganger i begge kulturer er sømmelighet, som for eksempel lag på lag-trenden som er enorm både i Norge og Marokko.

11.september skapte et skille

Han forteller at han ikke synes det var så stor forskjell mellom det norske og det marokkanske folket som det er i dag:

– Det var først etter terrorangrepet 11.september 2001 at det ble skapt et skille mellom det å være araber versus vestlig. Jeg håper at vi i fremtiden kan fokusere mer på hva vi har til felles enn på hva som skiller oss, sier han.

Nå ønsker Bougroug å gjøre en innsats for marokkansk, moteinteressert ungdom. Bougroug Youth Mentorship-programmet tilbyr gratis veiledning på Skype om hvordan man kan få tilgang til og lykkes i den internasjonale motebransjen.

Tøff bransje

– Motebransjen er ikke verdens hyggeligste, men jeg håper jeg kan gjøre oe positivt for disse unge kreative sjelene, sier han.

– Samtalene kan holdes norsk, engelsk, svensk, italiensk og marokkansk arabisk, så forhåpentligvis når vi ut til en så stor demografi som mulig.

Motemerket Bougroug. Foto: Keziah Quaruon

Anwar bor i Oslo, men pendler mye til Marrakech og Tanger i Marokko for å produsere og ta bilder av kolleksjonene.

– Når man bor i Marokko så er man en del av en verden som er arabisk, afrikansk, berbisk og europeisk, på en og samme tid. En veldig sterk og rik kultur med mye historie. Inspirasjonen bare flyter når man er i Marrakesh: Fargene, stoffene og duftene – en eksplosjon for sansene!