Kritiserer politiets håndtering av moské-angrepet

I august 2019 ble Al-Noor moskeen i Bærum angrepet. Om få dager kommer rapporten som har gransket politiets og PSTs håndtering av hendelsen
Foto: Google maps
Rapporten fra utvalget som har gransket terrorangrepet mot moskeen i Bærum i fjor skal være kritisk både mot politiet og PST, ifølge VGs opplysninger.
17Shares

Terrorforskeren Anja Dalgaard-Nielsen har ledet evalueringsutvalget, og leverer denne uken en 200 siders rapport på bestilling fra Politidirektoratet, PST og politimesteren i Oslo.

Utvalget har gjennomført nær 100 intervjuer og hatt tilgang til alt av politiets interne lydlogger og sambandstrafikk i terror-døgnet i august i fjor, får VG opplyst.

Rapporten skal også inneholde en svært detaljert tidslinje for politiets interne kommunikasjon under dramaet i moskeen, og med direkte sitater fra politiets lydlogg.

Les også: Bærumspolitiet pekte våpenet mot Irfan og spurte: «Er du den mistenkte?»

Kritisk til politihåndtering

Utvalget skal også være også kritisk til hvordan politiet og PST håndterte en hemmeligstemplet trusselvurdering fra PST før terrorangrepet lørdag 10. august 2019.

Evalueringsutvalget skal også være kritisk til hvordan det ordinære politiet benytter seg av PSTs trusselvurderinger. Et sentralt spørsmål er om trusselvurderingene påvirker politiets prioriteringer, ifølge VGs opplysninger.

Forsommeren i 2019 hadde PST, Politiets sikkerhetstjeneste, en ny trusselvurdering om terrorfaren i Norge, hvor man advarte mot større aktivitet i de høyreekstreme miljøene.

Gjennom interne kanaler ble trusselvurderingen delt med Politidirektoratet og ledelsen i politidistriktene, og med regjeringen. Men den ble ikke offentliggjort, og heller ikke delt med moskeen i Bærum.

Les også: Terror mot Bærummoskeen: 20 feil fra PST og norsk politi