Britisk professor holdt tilbake på Gardermoen

(INNENRIKS) Til tross for sitt britiske pass der det står at han er lord og parlamentsmedlem, ble professor Bhikhu C. Parekh holdt tilbake for ekstra kontroll ved ankomst på Gardermoen.

Denne hendelsen skjedde på torsdag. Parekh og en nigeriansk mann med norsk statsborgerskap var de eneste fra KLM-flyet fra Amsterdam som ble holdt tilbake for ekstra kontroll.

– Det er fjerde gang jeg er i Oslo. Jeg har aldri før opplevd noe negativt her. Derfor synes jeg det er leit at jeg denne gang skulle bli utsatt for en episode jeg opplevde som rasistisk, simpel og nedverdigende, sier Parekh til Vårt Land.

Parekh er regnet som en av verdens fremste teoretikere på multikulturelle samfunn. Fredag holdt han den årlige Eilert Sundt-forelesningen ved Universitetet i Oslo.

– Hvis vi lar slike ting passere uten å klage, så vil det kunne feste seg et inntrykk av at det er akseptabelt å anse enhver mørkhudet person som en potensiell terrorist eller lovbryter, noe som jo er absurd, sier Parekh.

Teamleder Even Andersen ved grensekontrollen på Gardermoen bekrefter at det kanskje ikke var tilfeldig at det var to fargede personer som ble kontrollert.

– Målet er å hindre ulovlig innvandring. Vi må bruke erfaring og skjønn for å vurdere om det trengs en grundigere sjekk, sier Andersen.