Det er en veldig fin tanke bak å deklarere EU som lbht+-frihettssone. Problemet er bare at dette er ren symbolpolitikk, og gjør ingenting for faktisk å hjelpe Europas skeive
Foto: European Parliament
Vi skeive blir utsatt for hat og trakassering, selv om EU har vedtatt at vi ikke gjør det, skriver Frankie Rød i dette innlegget.

Et stort flertall av EU-parlamentet har erklært EU som en frihetssone for mennesker som bryter med normer for kjønn og seksualitet, lhbt+.personer. Forkortelsen står for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, og andre skeive. Dette kan tolkes som en reaksjon på de konservative holdningene til Polen. 

Ingen snarlig hjelp til Europas skeive

Vedtaket innebærer at alle lhbt+-personer i EU skal føle seg trygge på å være den de er, og elske den de elsker. Dette vedtaket kom som en motreaksjon til Polens såklate homofrie soner, som er 30 områder i Polen som skal være frie for «skeiv ideologi». Her blir skeive utsatt for hat og trakassering, og kan ikke bevege seg fritt. 

Det er en veldig fin tanke bak, problemet er bare at dette er ren symbolpolitikk, og gjør ingenting for faktisk å hjelpe Europas skeive. 

Vi trenger konkrete handlinger

Å erklære EU for en lbht+-frihettssone uten noen tiltak for å forbedre skeives liv er å ignorere alt det skeive i EU utsettes for hver dag. Hat, trakkaseting og hatkriminalitet stopper ikke fordi politikere vedtar at det ikke finnes lenger. Om det gjør noe som helst, er det å gjøre det vanskeligere for skeive som lever i land som Ungarn og Polen, der skeive allerede har det vanskelig. 

Det er skuffende at EU velger å vedta meningsløs politikk, kun for å kunne klappe seg selv på skuldra og si de har gjort sitt.

Dette blir som skoler som bestemmer at de er mobbefrie. Selv om man kan kalle en skole mobbefri, er det bare ord før det blir lagt til konkrete handlinger. Hvis det er slik at EU på sikt ønsker en frihet, er det en positiv ting for lhbt+-samfunnet, men vi må se handlinger før ord. Bare timer før EU vedtok sin frihetssone kunngjorde den polske regjeringen at de ønsker å lukke et smutthull i en lov som tillater par av samme kjønn å adoptere barn. 

Man ser en sammenheng mellom overstyring fra EU, og de høyreekstreme bevegelsene i Ungarn og Polen. Det trengs rettighetskamp for skeive i disse landene, men den må komme innenfra. Jeg skulle ønske EU i stedet hadde lyttet til skeive organisasjoner og mennesker i Ungarn og Polen. 

Lytt til de mest utsatte

Jeg tviler ikke på at intensjonen bak forslaget er god, men det forandrer ikke det faktum at dette ikke gjør skeives liv bedre. Det er skremmende å se at denne naiviteten kommer fra politikere som styrer over 27 land. 

Vi skeive blir utsatt for hat og trakassering, uavhengig av om EU har vedtatt at vi ikke gjør det. Det er skuffende at EU velger å vedta meningsløs politikk, kun for å kunne klappe seg selv på skuldra og si de har gjort sitt, i stedet for å lytte til de skeive som er mest utsatt. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.