Bestefar motiverte meg når det har vært vanskelig, og delte sine råd og kunnskap når jeg trengte det aller mest. 
Foto: Firuz Kutal
Køsystemet var bestefars bidrag til et mer rettferdig helsevesen i et land som manglet demokrati, frihet og rettferdighet.
230Shares

Oss imellom er spalten der du kan legge vekk akademiske og intellektuelle konvensjoner – og fortelle om en personlig opplevelse. En opplevelse som kanskje også vekker tanker hos andre om hvordan vi opplever og forholder oss til virkeligheten vår i det mangfoldig sammensatte Norge. Vi publiserer en ny tekst hver søndag klokka 19 – send ditt bidrag til [email protected]    

Min morfar fikk jobb på sentralsykehuset i britisk kontrollerte Bahrain på 1960-tallet. Han var god i engelsk, og kunne derfor kommunisere med britiske leger. Det var en stor fordel. Som helsesekretær etablerte han også noe enkelt, men viktig: Et køsystem for pasienter. 

Ingen unntak for kongelige

Det ble slutt på at den sterkeste, rikeste eller den som trengte behandling minst kunne komme inn til legene først. Køsystemet var bestefars bidrag til et mer rettferdig helsevesen i et land som manglet demokrati, frihet og rettferdighet. Pasienter skulle vente på sin tur, og den med mest akutte behov kunne få hjelp raskere. 

Bestefar var sterk forsvarer av køsystemet og køkulturen han selv hadde brukt energi og tid på å etablere. Det gikk bra, inntil en dag noen av makthaverne forsøkte å ødelegge det hele. 

Helt siden 1783, har Bahrain vært styrt av samme klan, Al Khalifa. En dag dukket det opp en fra kongefamilien på sykehuset. Han forventet selvfølgelig ikke at «Hans Høyhet» skulle stå i kø. Bestefar insisterte på at han skulle stå i kø som alle andre. Den mektige mannen forsøkte å fortelle bestefar hvem han var, men det endret ikke noe i køsystemet bestefar hadde laget. For i hans køsystem sto det ikke noe om at medlemmer av kongefamilien kunne komme først i køen kun på grunn av deres etternavn. 

Diskusjonen endte med at medlemmet av kongefamilien dro ut en pistol og rettet den mot min bestefar. Enten slapp han inn først, eller så skjøt han. Heldigvis var min bestefar god på noe annet enn bare engelsk – han kunne litt kampsport. Pistolen endte på bakken, og medlemmet av kongefamilien ble presset mot veggen. Kort tid etter ble min bestefar arrestert av politiet, og tatt til fengsel. 

Han lærte oss å bry oss

Morfar døde for noen uker siden. Jeg mistet en bestefar som var varm og omsorgsfull. Han brydde seg om alle sine barn og barnebarn. Vi to hadde et spesielt nært og godt forhold. 

Han lærte oss å bry oss om samfunnet, og aldri gi opp. 

Kampen min bestefar sto for, illustrert ved historien om forsvaret av et køsystem, har inspirert meg. Kanskje var det det som gjorde at han allerede er nevnt i historiebøkene. Han deltok nemlig i ung alder i det første parlamentsvalget i Bahrain i 1973. Da det ikke var noe mer håp for demokrati, frihet og rettferdighet i Bahrain, valgte han å bo i London for å fortsette kampen uten å måtte risikere livet. På begynnelsen av 2000-tallet returnerte han til Bahrain, og deltok igjen i parlamentsvalget. Han lærte oss å bry oss om samfunnet, og aldri gi opp. 

Morfar ble aldri folkevalgt. Bahrain har aldri hatt et ordentlig demokratisk politisk system. Derfor var han ekstra glad og stolt over at jeg fikk til det han drømte om å bli: Demokratisk valgt representant for folket. Han motiverte meg når det har vært vanskelig, og delte sine råd og kunnskap når jeg trengte det aller mest. 

Morfar døde omtrent to uker før jeg ble varaordfører i Oslo. At jeg var kandidat, var det siste vi snakket om natten før han gikk bort.  

Andre tekster i samme serie:
Mirjana Zivanovic, «Enkelte ting vil aldri kunne bli hyggelige»
Philip Rynning Coker, «Tilbud på etnisk miks»
Tamina Sheriffdeen Rauf, «Min dag som vandrende terrorist»
Farid Shariati, «Reisen som aldri tok slutt»
Edita Ticevic, «Din egen vei er den riktige vei»
Zaineb Abdulsatar, «Kjære mamma og pappa»
Gülay Kutal, «Nå er det jeg som er stamgjest»

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.